Hot weather encourages to spend time outside but after some time it could be tiring. After long while on the open air Mary and I decided to bake a cake.
Składniki:
- 5 jajek
- 5łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
- gotowy budyń śmietankowy
- 750g truskawek
- 250g wiśni
- 2galaretki truskawkowe
- 1/2 kostki masła
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180⁰. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno, wyciśnij sok z cytryny, stopniowo dodawaj roztrzepane żółtka, delikatnie mieszając. Następnie porcjami dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, przelej ją do wcześniej przygotowanej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 35min, wystudź.
W tym czasie przygotuj budyń i galaretkę. Przestudzony budyń zmiksuj z masłem, aby uzyskał bardziej stałą konsystencję. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki, by lekko stężała. Pokrój owoce i usuń pestki z wiśni. Na zimny biszkopt wyłóż budyń i owoce, całość zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.
Smacznego!:)
Marysia z naszym ciastem |
W oczekiwaniu na zastygnięcie galaretki położyłyśmy się w ogrodzie i zapaliłyśmy pod brzozą shishę.
Waiting for jelly to freeze, we were lying in a garden and smoking shisha under a birch-tree.
What can you see in this picture? ;) |