Strony

7/02/2012

Wsi spokojna, wsi wesoła..

Ciepła pogoda zachęca do przebywania na dworze, ale po pewnym czasie potrafi dać się we znaki. Po kilku dłuższych chwilach spędzonych na słońcu udałam się wraz z Marysią do kuchni z zamiarem upieczenia ciasta. 

Hot weather encourages to spend time outside but after some time it could be tiring. After long while on the open air Mary and I decided to bake a cake.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 5łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • gotowy budyń  śmietankowy
  • 750g truskawek
  • 250g wiśni
  • 2galaretki truskawkowe
  • 1/2 kostki masła

Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno, wyciśnij sok z cytryny, stopniowo dodawaj roztrzepane żółtka, delikatnie mieszając. Następnie porcjami dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, przelej ją do wcześniej przygotowanej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 35min, wystudź.

W tym czasie przygotuj budyń i galaretkę. Przestudzony budyń zmiksuj z masłem, aby uzyskał bardziej stałą konsystencję. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki, by lekko stężała. Pokrój owoce i usuń pestki z wiśni. Na zimny biszkopt wyłóż budyń i owoce, całość zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. 

Smacznego!:)

Marysia z naszym ciastem



W oczekiwaniu na zastygnięcie galaretki położyłyśmy się w ogrodzie i zapaliłyśmy pod brzozą shishę.

Waiting for jelly to freeze, we were lying in a garden and smoking shisha under a birch-tree.


What can you see in this picture? ;)